Artikel

World University Football Championships i Uppsala

Amerikansk fotboll är inte direkt en sport som är stor i Sverige, även om det finns en serie med organiserat ligaspel. År 2014 kommer Sverige och Uppsala att stå som värdar för World University Football Championships, världsmästerskapen för universitetslag i amerikansk fotboll. Universitetsmästerskap i olika sporter har hållits i 50 år. De första hölls 1963, faktiskt i Sverige, närmare bestämt Lund, och då var det handboll det handlade om. Numera ingår 37 olika idrotter, och allt från karate och brottning till segling och orientering finns representerade. Mästerskapen hålls i en stor mängd städer världen över.

Detta är faktiskt första gången som amerikansk fotboll är en del av World Student Championship, och det är givetvis ett ypperligt tillfälle att visa upp sporten i Sverige. Totalt sex länder är anmälda till mästerskapen: Finland, Japan, Kina, Mexiko, Sverige och USA. Kinas deltagande är för övrigt deras första deltagande någonsin i en internationell turnering i amerikansk fotboll. Turneringen går av stapeln 1 maj och avslutas 11 maj. Tävlingen arrangeras av Sveriges Akademiska Idrottsförbund, Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, Uppsala universitet, Uppsala 86ers, Destination Uppsala och Fyrishov AB. Även om amerikansk fotboll inte är stor i allmänhet i Sverige, så är den relativt populär på universitet runtom i landet. Universitetsstadens lag i Superserien, Uppsala 86ers är också ett av de bättre i Sverige. 2013 slutade man på andra plats i tabellen, men åkte ut i semifinal i slutspelet mot Carlstad Crusaders.

Alla matcherna kommer att spelas på Österängens IP, som 2013 genomgick en fullständig renovering och förseddes med splitternytt konstgräs. Planen var tidigare inte i bästa skick, men var ändå populär att spela amerikansk fotboll på, och har således nu i tid för de internationella studentmästerskapen förbättrats rejält. Turneringen kommer att fungera så att de sex lagen delas upp i två grupper, med tre lag vardera. Lagen kommer därefter att mötas en gång i varje grupp, varefter slutspel vidtar; de båda gruppettorna möter de båda grupptvåorna i semifinal, medan grupptreorna gör upp om femte plats. För ytterligare information om World University Football Championship i Uppsala 2014, se deras hemsida här och läs om boende på Hotellkvarntorget.se.