Artikel

Göteborgsgirot

Cykling är en av de motionsaktiveter som svenskar håller allra högst. Det är spännande att se hur många i vårt avlånga land som dag ut, dag in kastar sig upp på sin cykel i vilket väder som helst och trampar många och långa mil. Cykelloppen i Sverige är många och det finns flera stora lopp att prova sin lycka i förutom klassikern Vätternrundan. Göteborgsgirot är ett av dem.

Cykelsporten har alltid varit stor i Sverige, inte minst märks det på deltagarlistorna som sträcker sig långa till de stora lopp som vi har i vårt land. Göteborg är en stad som gjort sig känd för att kunna arrangera tävlingar i absolut toppklass och Göteborgsgirot är definitivt inte ett undantag. 2014 är det återigen dags för en av Göteborgs stora folkfester när staden kommer att fyllas av förväntansfulla och glada cyklister. Som vanligt kommer banan att ramas in på ett vackert sätt med staden Göteborgs kuliss och publiken kommer att ha en nära kontakt med varje cyklist vilket ger dem möjligheten att känna ett stort stöd från nära och kära längs banan och förhoppningsvis få extra energi.

Olika distanser under tre dagar

Vårens cykelfest i Göteborg kommer som vanligt att fyllas av tusentals deltagare och det finns ett antal olika varianter att välja mellan. Själva huvudloppet är 70 kilometer långt. Samtidigt som det är en tävling för Sveriges cykelelit är det också ett motionslopp som kommer att ge deltagarna en unik syn av Göteborgs stad och alla dess delar ur ett nytt perspektiv. Fredagen den 2 maj kommer Göteborgsgirot att invigas på Ullevi där eventbyn kommer att vara. Där kan man shoppa och äta, och det är också där som målgången kommer att vara. Entrén är fri och öppen för alla.

Göteborgsgirot har som sagt lite olika distanser och det är upp till deltagarna själv att välja den form som passar dem bäst. Under lördagen kommer det stora loppet att gå och samma dag kan man även välja att köra halvgirot som är en nyhet 2014 där man endast cyklar 35 kilometer. På söndagen är det istället dags för de lite mer äventyrliga cyklisterna när girot förflyttar sig ut i skogen och den kuperade terrängen, som skiljer sig något från den fysträning som utövas i landets otaliga inomhushallar. Läs mer om olika former av inomhusträning här

MTB-girot kommer att finnas i två distanser, 37 och 25 kilometer, där man väljer distans och svårighetsgrad beroende på hur erfaren man är av tävlingsformen. Det kommer även att finnas ett mindre lopp för barnen, barngirot, som kommer att hållas utanför Ullevi. Lär mer om loppet här.